Arhitectura IOAN Co. -- Dictionar de termeni in constructii

Termeni definiti la litera R

Definitie - Rost 

 1. Denumire data spatiilor ce separa doua elemente de constructie sau de finisaj: rosturile dintre caramizi, cele dintre tocurile ferestrelor si usilor din zidarie, rosturile de dilatatie si cele de tasare.
2. De dilatatie: Intrerupere a unei cladiri – de la partea superioara pana la fundatie - ce se face pentru a permite libera dilatare sau contractare a tronsoanelor de cladire sub influenta variatiilor de temperatura, impiedicand in acest fel aparitia unor tensiuni interne care ar putea determina deteriorarea unora dintre elementele structurale ale cladirii.
3. De tasare: Intrerupere a unei cladiri pe toata inaltimea sa, inclusiv fundatia, intr-o zona in care incarcari inegale sau diferente in caracteristicile fizico-mecanice ale solului ar putea determina tasari inegale sub fundatii. Multumita rezistentei rostului de tasare, solul poate ceda in mod diferit sub fiecare dintre portiunile cladirii intrerupte de rost, cele doua tronsoane alunecand unul pe langa celalalt, fara a se produce deteriorari.

Portofoliu

Cuvinte definite in dictionarul de arhitectura & constructii - Litera T