Arhitectura IOAN Co. -- Dictionar de termeni in constructii

Termeni definiti la litera A

Definitie - Agrement tehnicAgrementul tehnic este aprecierea tehnica favorabila, concretizata intr-un document scris, asupra aptitudinii la utilizare, in conformitate cu cerintele legii calitatii in constructii, a unor noi produse, procedee sau echipamente pentru care nu exista si nu pot fi inca elaborate standarde nationale sau alte reglementari oficiale: normative, standarde de ramura, proiecte-tip aprobate. Este un aviz dat de catre o comisie alcatuita din specialisti (numita Comisia de agrement tehnic in constructii), pentru un material sau o tehnica noua.
Se bazeaza pe rezultate obtinute in laborator, prin constatari facute in santiere experimentale, comparatii cu materiale sau tehnici cunoscute.
Agrementele tehnice se acorda pe o perioada de valabilitate limitata, de regula pana la 5 ani.
Existenta agrementului tehnic, elaborat conform reglementarilor legale in vigoare, constituie o conditie obligatorie pentru furnizarea si utilizarea produselor noi pentru constructii.
Produsele care provin din tari dezvoltate industrial si au la baza reglementari tehnice sau agremente tehnice nationale vor fi tratate corespunzator in cadrul actiunii de elaborare a agrementelor tehnice, prin luarea in considerare a prevederilor din documentele respective, cu adaptarile impuse de conditiile seismice, climatice sau de alta natura din tara noastra.

Portofoliu

Cuvinte definite in dictionarul de arhitectura & constructii - Litera T